Därför är automatisk examensprognos så värdefull

Nu startar sista terminen för elever i årskurs 3. För många är dessa månader ångestfyllda. Klarar jag examen? För mentorer och lärare gäller det att ha koll på prognosen för att kunna ge bästa möjliga stöd. I StudyBee kan underlaget tas fram automatiskt. 

Förklaringen till att underlaget kan tas fram automatiskt är StudyBees Early Warning System (EWS). StudyBee har en sömlös integration med Google Classroom där lärare skapar alla uppgifter. Bedömning och uppföljning görs - utan att lärarna behöver byta system – i StudyBee. All data och dokumentation samlas på ett och samma ställe, vilket innebär att den kan filtreras och presenteras på flera olika sätt. 

Flaggar upp de elever som behöver extra stöd

När det i början av treornas sista termin är dags att se över varje elevs examensprognos kan rektor, mentor och elevhälsa ta fram elevens elevkort. I denna får de överblick över elevens aktuella studiesituation. Examensprognosen presenteras automatiskt och inkluderar även avslutade kurser som genererat F, alternativt streck i de fall betygsunderlag saknas. Pågående kurser visas i samma vy. Den tydliga presentationen gör att mentorer snabbt kan agera med stödinsatser vid behov.

“Verktygets Early Warning System är kraftfullt, eftersom det i god tid flaggar upp de elever som behöver extra stöd för att klara examen. Mentorer kan snabbt identifiera risker och agera för att eleven ska få stöd,” säger Carin Hansson, skolexpert på StudyBee.

Vy över examensprognos i StudyBee. Från detta läge kan mentorn klicka sig vidare till elevkortet som visar varje elevs enskilda studiesituation.

Allt underlag med några klick

Filtreringsmöjligheterna är många inne i verktyget, till exempel kan rektor filtrera fram examensprognos för hela skolan, vissa program eller hur det ser ut i enskilda klasser. Det går också att se vilka elever med gul eller röd varningsnivå som fått återkoppling och vilka som fått extra anpassningar. Mentorn kan även ta fram sammanställning för varje enskild elevs studiesituation, vilket är extra värdefullt under till exempel utvecklingssamtalet. För eleven blir det tydligt hur läget ser ut och vad som eventuellt saknas för examen.

“Möjligheten att ta fram allt underlag med några få klick sparar enormt mycket tid, minimerar risken för fel och bidrar till effektiv kommunikation i alla led och mer skyndsamma insatser,” säger Carin Hansson.

 

Föregående
Föregående

Så lyckades NTI Gymnasiet öka examensgraden med 10%

Nästa
Nästa

Julhälsningar med årets höjdpunkter