Kunskapsförbundet Väst höjer kvaliteten med StudyBee

Lärare på IM-programmet på Nils Ericsongymnasiet i Trollhättan ser fram emot att använda StudyBee och alla nya möjligheter det kommer att innebära.

Nu lämnar Kunskapsförbundet Väst lärplattformen och tar steget till Google Classroom och StudyBee. Avtalet omfattar 6000 elever inom gymnasiet och vuxenutbildningen i Trollhättan och Vänersborg. “Verktyget är genialiskt, det blir en klar kvalitetshöjning,” säger Tomas Alebro, IKT-pedagog.

Kunskapsförbundet Väst är ett kommunalförbund som ägs av Trollhättans Stad och Vänersborgs kommun, och som ansvarar för Birger Sjöberggymnasiet, Magnus Åbergsgymnasiet, Nils Ericsonsgymnasiet samt Vuxenutbildningen. Skolorna har totalt 6000 elever och 650 anställda. Från och med i höst kommer samtliga att använda Google Classroom och StudyBee. Lärplattformen fasas ut från alla verksamheter. 

Sökte lösning för helhetsbedömning – inte bara matriser

“Vi ville bort från matristänket och hitta en lösning som gav oss en helhetsbedömning av elevernas studiesituation och möjlighet till dokumentation. Framför allt elevhälsan har saknat detta. Det får vi med Google Classroom och StudyBee,” säger Tomas Alebro, IKT-pedagog och ansvarig för implementeringen tillsammans med Niklas Karlsson.

Johan Henricson, vd på StudyBee, ser mycket fram emot det nya samarbetet.

“Det är fantastiskt att få ombord en kommunal verksamhet som Kunskapsförbundet Väst med så många olika skolor. Vi kommer att stötta implementeringen och arbetet med nya rutiner på bästa möjliga sätt,” säger han. 

Inom Kunskapsförbundet Väst fanns, precis som på många skolor, även en utmaning i att skolor och personal inte hade gemensamma arbetssätt och rutiner. 

“Alla skolor hade olika lösningar, rutiner och varianter på till exempel Early Warning System, vilket var ineffektivt. StudyBee ger oss en struktur så att vi kommer att kunna följa elever mycket bättre och ta rätt beslut,” säger Tomas Alebro.

Datasäkerheten var avgörande

En annan anledning till valet av StudyBee var data- och informationssäkerheten, anpassningen till GDPR samt den sömlösa integrationen med Google Classroom. StudyBee använder endast svenska servrar och har rutiner för arkivering av persondata.

“För oss är det big no-no att spara data i molnet. StudyBee hjälper oss att göra rätt. Vi kan känna oss trygga,“ säger Tomas Alebro. 

“StudyBee gör vad de är bra på, och det märks.”

Ytterligare en vinst är enligt Tomas Alebro är att det nu kommer bli enklare för eleverna. De upplevde ofta lärplattformen som rörig.

“I Google Classroom är allt tydligare och med StudyBee blir det ännu bättre. Eleverna får struktur och kan själva hålla koll via elevappen. Vi har redan i pilotprojektet märkt att samtalen till lärarna ändrats från “hur ligger jag till” till “vad ska jag fokusera på,” säger han.

Under pilotprojektet har Kunskapsförbundet Väst bara mött positiva reaktioner. Tomas Alebro lyfter fram hur teamet verkligen upplevt att verktyget utvecklas i samarbete med användarna. Här finns anpassade funktioner för alla roller i skolan, på alla nivåer. 

“Vi gillar skarpt hur de olika delarna StudyBee Assess för bedömning, StudyBee Insights med Early Warning System och StudyBee Mobile spelar ihop. StudyBee gör vad de är bra på, och det märks. Det är kvalitet,” säger Tomas Alebro. 

 

Hur fungerar StudyBee?

Ta reda på mer om verktyget


Föregående
Föregående

Praktiska Gymnasiet lyfter med fyra piloter

Nästa
Nästa

StudyBee vinner avtal med Lunds kommun