StudyBee underlättar arbetet med extra anpassningar
Skolverket har publicerat reviderade råd kring extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Vad innebär råden för dig som lärare och specialpedagog, och hur kan StudyBee underlätta arbetet? Carin Hansson på StudyBee förklarar.
Sedan 2014 lyfter skollagen fram skolans skyldighet att erbjuda extra anpassningar i undervisningen för att elever ska klara skolan. Anpassningarna ska sättas in så snart skolan upptäckt behovet och de ska utvärderas kontinuerligt. Nu har Skolinspektionen utvärderat hur väl skolor uppfyller lagen och sett att extra anpassningar både sätts in för sent och att uppföljningen brister.
“Man har även sett att det kan saknas samarbetsformer för lärare och elevhälsa och i de fall det finns rutiner så kanske inte alla känner till dem,” säger Carin Hansson, skolexpert på StudyBee.
Många saknar rutinerna för ett effektivt arbete
I somras kom Skolverket därför ut med reviderade allmänna råd kring extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram (2022:334). De reviderade råden innehåller ett nytt avsnitt som handlar om att skolan bör involvera elev och vårdnadshavare i arbetet med extra anpassningar och stöd.
“Det låter självklart, men på många skolor finns inte enkla och tydliga kommunikationsvägar för detta. Man saknar också de interna rutinerna för att arbetet ska bli effektivt,” säger Carin Hansson.
De reviderade råden lyfter också fram elevhälsans roll och hur viktiga de är för att skapa goda förutsättningar för att elevens lärande och utveckling. De måste ha ett mycket närmare samarbete med skolans övriga personal för att kunna arbeta förebyggande.
Så här kan StudyBee stödja
Hur kan StudyBee underlätta arbetet med extra anpassningar och stöd? I verktyget har alla elever ett så kallat elevkort där all information kring eleven finns samlat – prognoser, extra anpassningar, ärendehantering och elevsamtal. Lärare kan lägga in information, dokumentera och dela med kollegor. Elevhälsan kan få tillgång till denna information utan att själva behöva skapa material. I avsnittet elevsamtal finns möjlighet att visa översikt över elevens studiesituation för elev och vårdnadshavare inför t ex IUP-samtal.
“Elevkortet svarar upp mot precis det Skolverket efterfrågar. Skolorna får en struktur för sitt arbete med extra anpassningar och stöd, och kan förbättra kommunikationen både internt och med elever och föräldrar. Det blir också mycket enklare att involvera elevhälsan i alla ärenden,” säger Carin Hansson.
De allmänna råden gäller från sommaren 2022 för förskoleklass, fritidshem, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola och kommunal vuxenutbildning.
För mer information kring Skolverkets reviderade råd kring extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram.
Hur fungerar StudyBee?
Läs om verktyget här.