Nya perspektiv på Sveriges Innovationsriksdag

Vad behöver förändras för att innovativa lösningar ska nå även den offentliga sektorn? Det var en av frågorna som diskuterades på Sveriges Innovationsriksdag. StudyBees vd Johan Henricson gav näringslivets perspektiv i panelsamtalet kring offentliga upphandlingar.

Sveriges Innovationsriksdag arrangerades i år ihop med Sweden Innovation Days på Ideon Science Park i Lund. Programmet var omfattande och spände över en mängd områden – från svensk transportsektor och livsmedelsproduktion till hur vi kan skapa bättre förutsättningar för innovativa bolag. StudyBees vd Johan Henricson var på plats för att delta i paneldiskussionen om offentliga upphandlingar och vad som behöver förändras för att den offentliga sektorn ska få tag i nya innovativa lösningar.

Panelen diskuterade de lagar och regler som finns idag och vilka förändringar som innovativa bolag skulle vilja se. I panelen deltog även Tommy Boije, Idéutveckling Hbg Works i Helsingborg, Louise Felldin Näringslivsdirektör Linköpings kommun och Thomas Strandberg, Parlametric. Moderator var Lina Svensberg, Innovation Manager, Compare.

Vilka förändringar skulle du vilja se gällande offentliga upphandlingar?

“Framför allt en större öppenhet och nyfikenhet för hur kommunens behov och problem skulle kunna lösas. Det är inte ovanligt att ett befintligt avtal med en leverantör går ut och då antingen förlänger man eller letar efter samma sak fast lite bättre. Man borde i mycket större utsträckning ställa sig frågan “finns det helt andra lösningar på mitt behov?” och lära känna marknaden genom att till exempel prata med branschkollegor och bjuda in nya aktörer till samtal.”

Vad tog du med dig från panelsamtalet?

“Många tycker att upphandling är jobbigt, men det behöver det inte vara. Mycket handlar om att vara nyfiken och ta in nya perspektiv, och verkligen vara öppen för att lösningen kan se helt annorlunda ut än man först tänkte.”

 

Föregående
Föregående

StudyBee och Ommej inleder samarbete – ska förbättra ungas psykiska hälsa

Nästa
Nästa

Från vilsen till motiverad – så formas en bedömningskultur som tar elever i mål.